maandag 4 mei 2009

#Ding 9 Mijn visie op Web 2.0

Heb ik een visie op Web 2.0 ? Na geproefd te hebben aan bloggen, RSS en foto’s delen, zie ik Web 2.0 vooral als een manier om alles, dat ik zou willen weten, te vinden en te organiseren.
Voor onze bibliotheek zie ik ook wel mogelijkheden om het een en ander toe te passen. Als collega’s er ook zo over denken, dan zouden we de blog zowel intern als extern kunnen inzetten om de interne en externe klant te informeren. De blog zie ik voor de backoffice als manier om de collega’s van de frontoffice goed te informeren over wat hen bezighoudt. De frontoffice is dan beter voorbereid op acties in de marketingsfeer, kan vragen van scholen wellicht beter beoordelen omdat ze weet welke programma’s er op dat moment uitgevoerd worden. De externe klant kan via een goedgeschreven blog op de hoogte gebracht worden van acties, tentoonstellingen etc. Dit hoeft natuurlijk niet beslist met een blog te gebeuren. Als klanten een RSS-feed op Nieuws uit de bibliotheek kunnen nemen, dan bereiken we ook dat ze van ons nieuws op de hoogte zijn, maar weet het gros van onze klanten met RSS-feeds om te gaan? En….willen ze dat ook? Zoiets zouden we goed moeten onderzoeken voor we er toe overgaan. Foto’s delen met de klant via FLickr lijkt me bij uitstek direct toepasbaar voor de bibliotheek. Ik houd van praktische zaken en dit is er één.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Cajun Lady,

  Vooral dat idee van interne communicatie spreekt me aan. Vaal weet het frontoffice niet, wat er precies wordt gedaan bij een bezoek, en dan bedoel ik vnl. de inhoud van het programma.
  Of dit via blog of nieuwsbrief moet, Ook de acties van marketing zouden via een intern blog
  breder verspreid kunnen worden, maar dan moet
  bij de balie eigenlijk gelijk een blog geopend worden, zodat de medewerkers het wel moeten lezen.
  Via email komt het nl. niet altijd over omdat wel vergeten wordt die te lezen.
  Dus het mes moet aan twee kanten geslepen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je noemt een paar leuke dingen in je bericht. Ten eerste de blog voor front-office medewerkers. Goed idee om ze snel op de hoogte te brengen van ontwikkelingen, maar aan de andere kant kunnen zij ook snel terug reageren over hoe klanten bijvoorbeeld reageren op marketingacties. Dit geldt natuurlijk ook voor een externe blog. Dan is het zeker interessant om direct van klanten zelf hun reacties te krijgen!

  Er zal in jullie klantenkring een groot deel zijn dat nog niet bekend is met RSS. Een mooie taak voor de bibliotheek dus om ook die klanten meer 2.0. te maken en uit te leggen wat ze kunnen doen met RSS!

  BeantwoordenVerwijderen