donderdag 7 mei 2009

Ding 11 Wiki wiki

Allereerst natuurlijk de wiki-video van Lee bekeken. Gaat natuurlijk over maar één toepassing, heel basic. Wel meteen duidelijk wat het principe is.
Ik heb me ingelezen in de wiki-voorbeelden uit de Ding 11-beschrijving. Bij SJCPL gekeken (overzichtelijk, maar oogt saai) en bij de 'Library Success: A best practices wiki' vond ik een leuke wiki over Twitter. Wat staat er een informatie bij die ‘best practices’. Als je je daar wat in wilt verdiepen, mag je er wel een dag voor uit trekken!

Bibliotheek Deventer heeft werk gemaakt van zijn wiki’s. Lijkt wel wat op de Beleefbibliotheek-infopakketten op de webpagina van onze bibliotheken, alleen anders van opzet, meer visueel op het eerste gezicht. 'k Heb de wiki over Govert Schilling gelezen, vrij compleet. Mis alleen in zijn bio dat hij een enthousiast Twitteraar is (@govertschilling). Van een wiki –lijkt me- is het toch vooral het idee om ‘m up-to-date te houden.
In andere genoemde bibliotheekwiki’s heb ik me vermaakt met de library policies en me voorgenomen om de uitgebreide regels van onze bibliotheek nog eens te bekijken om te zien of daar ook een verbod op honden (op straffe van ontzegging van de toegang voor één dag, na een waarschuwing), fietsen, skateboards, rolschaatsen en bezit van vuurwapen, messen of andere wapens is vastgelegd.

Ik lees in de wiki-onmgeving van NLBiblioblogs dat onze blogs daarop terechtkomen als de cursus afgelopen is. Je wordt verzocht jezelf aan te melden. De cursus is nog niet af, maar wat zie ik? Monica-book4u heeft daar al een voorschot op genomen? Haha, die Monica.

Wat gaan we doen met de wiki in Web en WFO? Voordat we de wiki-vorm aan de klant aanbieden, zullen we er heel goed over moeten nadenken. In eerste instantie zie ik vooral praktisch nut zoals een wiki om tot vergaderdata te komen of een wiki als logboek (kun je ook nog wat in schrijven als het je thuis pas te binnen schiet!)

Tenslotte wil ik graag nog wat over de betrouwbaarheid van wikipedia kwijt. Wikipedia is inderdaad heel handig, maar ohoh blijf kritisch! Nooit klakkeloos alles voor waar aannemen, de informatie is net zo betrouwbaar als de persoon die het er in heeft gezet. Bij al@din zijn we heel terughoudend in het gebruik ervan. Eerst andere betrouwbare bronnen vinden en wikipedia eventueel als extra. Om te illustreren hoe ook gezaghebbende media het schip in gaan door gebruik van wikipedia het voorbeeld van de 22-jarige Engelse student die bij wijze van test kort na het overlijden van de Franse componist Maurice Jarre (ja, de vader van Jean-Michel) snel een zogenaamd ‘citaat’ van Jarre aan de wiki over de componist toevoegde, dat vervolgens zonder meer door de media werd geciteerd! Als de student zich niet kenbaar had gemaakt, was er waarschijnlijk niemand achter gekomen. @2525 (journalist Francisco van Jole) maakte ons hierop attent. Met dank @2525 in the Irish Times

1 opmerking:

  1. Dat er kritisch naar wikipedia wordt gekeken met betrekking tot betrouwbaar is zeker goed, maar zal niet meer of minder moeten zijn dan ieder andere informatiebron. Fouten zijn namelijk snel gemaakt, al dan niet opzettelijk en per ongeluk.

    BeantwoordenVerwijderen